top of page

Vad är EQ, emotionell intelligens

EQ - vad är det?

IQ betyder intelligenskvot medan EQ betyder emotionellkvot. EQ är ett mått på en persons förmåga när det gäller att kunna handskas med egna och andras känslor, ha relationer, motivera sig själv och vara empatisk. EQ är något som vi ständigt kan bli bättre på om vi vet hur vi ska träna upp det.

EQ innefattar fyra typer av förmågor:

1. Uppfatta känslor - förmåga att upptäcka och tyda känslor i ansikten, bilder, röster och kulturella artefakter-inklusive förmågan att identifiera sina egna känslor. Uppfatta känslor utgör en grundläggande aspekt av emotionell intelligens, eftersom det gör alla andra behandling av emotionell information som möjligt.

2. Använda känslor - förmåga att utnyttja känslor för att underlätta olika kognitiva (inlärnings) aktiviteter, såsom tänkande och problemlösning. Den känslomässigt intelligenta personen kan använda och förändra stämningar för det som bäst passar den aktuella uppgiften.

3. Att förstå känslor - förmågan att känna, förstå och reagera på andras känslor. Till exempel omfattar förstå känslor förmågan att vara känslig för små variationer mellan känslor, och förmågan att känna igen och beskriva hur känslor förändras med tiden.

4. Hantera känslor - förmåga att reglera känslor i både oss själva och andra. Därför är känslomässigt intelligent person någon som kan använda känslor, även negativa, och hantera dem för att uppnå avsedda mål.


Utvalda inlägg
Titta in snart igen
När inlägg har publicerats hittar du dem här.
Senaste inlägg
Arkiv
Sök efter taggar
Inga taggar än.
Följ oss
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square
bottom of page